woensdag 19 februari 2014

Oeps... ik klikte per ongeluk op verzenden

Het is zo gemakkelijk om iets online te zetten. Eigenlijk te gemakkelijk. Door media zoals Facebook en Twitter slingeren we allerlei gedachtes, selfies, video's en wat je verder maar kan bedenken, de wijde wereld in.

Er is geen rem op, wat je plaatst is immers ook gemakkelijk weer te verwijderen. Tenminste... Over de eventuele gevolgen van een geplaatste uiting wordt vaak niet of nauwelijks nagedacht. Wat door de een als grap gezien wordt, wordt door de ander ervaren als kwetsend. De grens tussen goed en kwaad is hier nauwelijks zichtbaar. 

Een gevolg hiervan is helaas ook het online pesten. Daar waar je vroeger wel twee keer nadacht over hetgeen je schreef, hebben we nu binnen enkele seconden onze gedachten gedeeld met de hele wereld. Internet is een platform waar mensen al gauw aansluiting vinden bij gelijkgestemden. Deze gelijkgestemden zijn echter vaak geen gelijkgestemden. Schijn bedriegt...

Neem als voorbeeld een foto met een afbeelding van iemand anders dan jijzelf, die jij online zet. Ten eerste schend je daarmee de privacy van de ander en ten tweede kan het zijn dat je iemand ongewild in een vervelende positie zet. Jouw idee daarachter is dat het als grap bedoeld is. Mensen beginnen te lachen. De betreffende foto wordt gedeeld. Anders dan vroeger, toen een foto nog daadwerkelijk gekopieerd moest worden met de hand, is de kans aanzienlijk dat een ghypte foto uiteindelijk terecht komt bij degene die staat afgebeeld. Het gevolg kan te overzien zijn, maar je zou er maar net de verkeerde mee treffen... Denk eens na over de eventuele gevolgen of nog beter; denk er eens overna hoe het zou voelen als jij degene bent die belachelijk gemaakt wordt en daarmee het lachertje van de dag wordt.

Respecteer elkaars privacy, wees bewust van daden die snel reizen en denk er over na wat jij ervan zou vinden wanneer er ongevraagd iets van jou gedeeld wordt. Maak internet geen platform om te kwetsen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten