zondag 6 april 2014

Beach cleanup Surfana & Rapa Nui 2014

Met gezonde tegenzin (ja gezond, aangezien na een avondje dansen en sjansen dat bed toch wel heel erg lekker ligt na weinige uurtjes slaap) staan we wanneer de wekker gaat op en binnen een uurtje zitten we in de auto richting het strand. Na een kort ritje stappen we uit en voelen we hoe de zeelucht ons omringt. Een geur die zo vertrouwd geworden is en onlosmakelijk verbonden aan een stukje geluk en onze gedeelde passie; het surfen.



We helpen met het uitdelen van de vuilniszakken, de afvalgrijpers en consumptiemuntjes. Vele al bekende gezichten komen langs en het voelt fijn om ze te verwelkomen. De een met een knuffel, de ander met een zoen of een warme groet. Er wordt even bijgekletst en na een welkomstwoordje verspreiden we ons over het strand gewapend met geel gekleurde vuilniszakken.

Terwijl we over het strand wandelen begint de plastic vuilniszak al aardig vol te raken. Eigenlijk is het te gek voor woorden hoeveel troep we vinden. We komen behalve "normaal" vuilnis nog allerlei vreemde dingen tegen; van ampullen tot visnetten en van joggingbroek tot sokken.




Jaarlijks verdwijnt er gemiddeld 20 duizend ton aan afval in onze Noordzee. Ongeveer 21 procent daarvan is afkomstig van dagjesmensen aan het strand. Bizar dat wij zoveel troep achteloos op het strand laten nadat we een heerlijk dagje genoten hebben van het "schone" zand onder onze voeten, het warme zonnetje in de lucht en de "schone" zee die ons tegemoet glinstert en op hete dagen verkoeling brengt. Ik vraag me af of mensen zich beseffen dat alle rotzooi die achtergelaten wordt, niet om klokslag 12 uur 's nachts ineens verdwenen is. Misschien dat dit zo lijkt aangezien de stranden 's morgens vaak weer "schoon" zijn, maar daarvoor moet er door schoonmaakploegen hard gewerkt worden om dit enigszins voor elkaar te kunnen krijgen. Het zou zo mooi zijn als mensen zich ervan bewust zouden zijn wat voor impact al dat afval heeft. Niet alleen onze eigen comfort wordt erdoor bedreigd, maar denk ook eens aan alles wat leeft op onze stranden en in onze Noordzee. Van al het plastic wat er in de zee verdwijnt, verdwijnt een deel van hetgeen zichtbaar blijft drijven in de magen van vogels en andere waterdieren. Dan zwijgen we zelfs nog over het niet zichtbare plastic, het zogenaamde microplastic. Dit plastic is zo fijn, dat het niet zichtbaar is met het blote oog, maar het is wel degelijk aanwezig. Alles wat leeft in en om onze zee wordt hierdoor beïnvloed. Bijvoorbeeld de vissen krijgen dit binnen. Dit zijn dezelfde vissen die zo nu en dan op ons bordje belanden en datzelfde plastic krijgen dus ook wij weer binnen. 

"Ons" strand na een zomers dagje (Scheveningen) - Copyright ONEforONE / Stefan van der Kamp
Na een uurtje of twee staan we met een fijne groep mensen achter het huisje van Surf Zandvoort. Voor ons ligt een gele berg met vuilniszakken en er wordt enthousiast gepraat over de vondsten van deze middag zoals een zwembrilletje, een deken en zowaar een heus gedragen slipje. Na een groepsfoto gooien we alle vuilniszakken in de Defender en wordt alles afgevoerd. Binnen bij Rapa Nui wacht ons een heerlijke warme chocolademelk en een optreden van Jack and the Weatherman als beloning voor onze inzet.



Lieve mensen, bedankt! Vandaag waren jullie de helden van het strand! 

Een betere wereld begint bij jezelf en kan al in de kleinste dingen zitten. Pak na je surfje dat stukje zwerfvuil op en gooi het in de vuilnisbak die je onderweg tegenkomt. Neem je zooi mee nadat je aan het strand hebt zitten chillen. Gebruik shampoo zonder vreemde toevoegingen (de meeste shampoo's bevatten microplastics en spoelen zo door ons doucheputje...). Bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten