woensdag 22 oktober 2014

De ecowaanzin voorbij

Biologisch, ecologisch, dynamisch, milieuvriendelijk, slaafvrij...

Wekelijks vallen er tientallen foldertjes in de brievenbus die aanprijzen hoe ecologisch, biologisch, diervriendelijk of gezond de producten die ze aan bieden wel niet zijn. Allen voorzien van een of ander, al dan niet bekend keurmerk. In de supermarkten worden we er ook al mee doodgegooid. Er is bijna geen schap meer te vinden waar geen product vindbaar wat beplakt is met een stikkertje wat ons meld dat het goed voor ons zou zijn. We slaan er een beetje in door naar mijn idee.

Een tijdje terug had ik een pakje vlees in mijn handen. Op het etiket prijkte een felgroene stikker die mij wist te melden dat het product 10% plantaardig is. Plantaardig? Vlees? Ja, het vlees zou toch echt 10% plantaardig zijn. Ik heb het maar gauw terug gelegd, nadat ik de rest van het etiket had gelezen.

Dat we echt doorslaan in onze drang naar keumerken was voor mijn gevoel toch wel echt het volgende. Er zijn websites die een ecologisch keurmerk willen gaan voeren omdat ze minder dataverkeer vragen om de website goed te kunnen laten werken. Het idee hierachter is dat een website waarvoor minder dataverkeer nodig is, dat zij minder energie verbruiken. Binnenkort hebben we dus een horde keurmerkfetisjisten die actie voeren tot alle websites voldoen aan hun voorwaarden en verwachtingen terwijl ze staan te wapperen met hun gloednieuwe Iphones die hun net 1 jaar oude exemplaar verving...

Begrijp me niet verkeerd. Ik juig het alleen maar toe dat mensen meer nadenken voordat ze bepaalde producten kopen en gebruiken. Maar lieve mensen, gebruik eens je gezonde verstand. Lees het etiket (Nee niet het stikkertje wat meld dat het ecologisch, biologisch etcetera is...), check de herkomst van het product en lees je eens rijk in de wondere wereld aan informatie die we rijk zijn en oordeel zelf. 

Dan wil ik gelijk nog even een puntje aanstippen... Wat betreft het zelf oordelen. Weten wij eigenlijk wel wat nou echt biologisch/ecologisch of wat dan ook is? Of lopen wij als een kudde schapen de massa achterna en zodra iemand ons wijs maakt dat iets biologisch is, geloven wij dit dan ook direct? Smaakt het dan echt ineens zoveel beter? Kunnen we het überhaupt nog wel proeven met al die toevoegingen aan de producten in de schappen? Onderstaand een filmpje van twee mannen die de proef op de som namen. Mooi om eens over na te denken. Lieve mensen, leer eens echte smaken te herkennen en leer proeven wat echt puur is. Wees eens geen schaapje...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten